fbpx
Het nieuws dieet - De Brug - Cranio Sacraal Therapie
16736
post-template-default,single,single-post,postid-16736,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

25 mrt Het nieuws dieet

Elke morgen vroeg valt bij ons de krant op de mat. Onze krantenman is een trouwe ziel die elke dag een rondje rijd op zijn lawaaiige brommer. Als ik wakker lig weet ik precies hoe laat het is; namelijk half zes.
Ik weet niet of wij het laatste huis zijn op z’n route of dat hij denkt dat we heeeeeeel veel kranten lezen; vaak ligt er een extra krant bij. Zo ook afgelopen zaterdag. We kregen het AD en het Fd erbij. Het Financieel Dagblad vind ik niet zo heel boeiend, maar ach dacht ik, laat ik het toch maar even doorsnuffelen, je weet maar nooit.
Zo stuitte ik op een artikel van de Zwitserse auteur Rolf Dobelli. Deze man heeft net een nieuw boek uitgebracht met de titel “Het nieuwsdieet”. Ik citeer even het artikel: “In 2013 wordt Rolf Dobelli uitgenodigd om een presentatie te houden over zijn boek De kunst van het heldere denken. Maar tot zijn verrassing begint hoofdredacteur Alan Rusbridger plots over een essay dat Dobelli heeft geschreven over de gevaren van het consumeren van nieuws. “Vertelt u daar eens wat over”.


Als de Zwitser 20 minuten later klaar is met zijn geïmproviseerde betoog, zegt Rusbridger: ‘Ik wil dat we Dobelli’s argumenten publiceren. Vandaag nog. Vier uur later staat een verkorte versie van het stuk online. ‘News is bad for you’ wordt een van de meest gelezen artikelen van het jaar.”
Intussen heeft Dobelli zijn ideeën uitgewerkt tot een boek en zijn advies is: “Stop met het consumeren van nieuws. Nieuws is verslavend, slecht voor je gezondheid, kost tijd en je hebt er niets aan.”
Dobelli:
“De reden daarvoor is de negativity bias: Ons brein reageert veel sterker op negatief dan op positief nieuws. En het is entertainment. Daar is niets mis mee, maar je moet kijken naar de lange termijn effecten. Als je je brein traint om zoveel mogelijk verhalen te lezen in zo min mogelijk tijd, dan wordt het voor je hersenen steeds moeilijker zich te focussen op langere onderwerpen. Dit zag ik bij mezelf en ik zie het nu bij vrienden die nieuwsverslaafd zijn. Ze vinden het lastig om tien pagina’s te lezen zonder moe te worden. Terwijl die langere artikelen veel waardevoller zijn.
Het tweede probleem zijn de constante opwinding, onrust en angst die het nieuws veroorzaakt. Dat zijn slechte emoties en die wil ik niet teveel in mijn leven. Nummer drie is dat je door nieuws teveel risico’s verkeerd gaat inschatten doordatje denkt dat sensationele dingen vaker gebeuren en meer invloed hebben dan daadwerkelijk het geval is. Je leest over een vliegtuigongeluk en wordt bang om te vliegen. Dat is dom, want de kans op zo’n ongeluk is minimaal. Ten vierde, zoals ik al zei: nieuws kost enorm veel tijd. Nieuwsconsumenten lezen 50 tot 90 minuten per dag. Dat is een maand per dag!”


Tot zover Dobelli.
Ik kan me wel vinden in zijn boodschap, want ook ik heb de app van de telegraaf en lees de sensa artikelen en alle flauwekul die voorbijkomt. Vooral als ik me verveel en even niets te doen heb.
Nieuws kijk ik echter bijna nooit, ook om bovenstaande redenen. Ik vind het zonde van mijn tijd en de dag daarna is het toch weer anders, of juist hetzelfde.
Wat doet negatief nieuws met je? Want het is vaak alleen maar treurigheid en ellende…. Negatief nieuws geeft je een negatieve kijk op de wereld. Ja hè hè, zeg je nu natuurlijk, kan ik ook verzinnen… maar een onafgebroken stroom van negativiteit beïnvloed wel degelijk je overtuigingen. Het maakt dat een gevecht of moord of aanslag misschien je niet direct raakt, maar wel degelijk je onbewuste induikt. Het komt dan onbewust je reptielen brein in; je instinct.
Dit zijn de overlevings reflexen, dus je vecht, vlucht en bevries reacties. Hier heeft het logische brein geen invloed. Een hele reeks beelden van oorlog, beschietingen etc., gaan dus direct je reptielenbrein in. Dus hoe meer beelden, hoe meer angst je kan ontwikkelen. En dat kan zich dan weer uiten in het niet durven nemen van beslissingen, niet durven volgen van je eigen intuïtie, bang zijn voor vreemden en onzekerheid.
Genoeg over enge angsten en negativiteit!
Een heel positief en goed boek om te lezen is het boek van Rutger Bregman “De meeste mensen deugen.” Dit geeft een heel ander beeld van de realiteit. Het vertelt over experimenten waarbij mensen juist voor saamhorigheid, liefde en samen delen kozen in plaats van verdeeldheid en uitsluiting. Ook blijkt uit onderzoeken dat de wereld er nu juist enorm op vooruit gaat; verbetering van levensomstandigheden, vermindering van armoede en nog veel meer moois. De moeite van het lezen waard!
Een positieve website is: Happy News, goednieuws.com, de correspondent.nl, Zin in vandaag, good news network, goed nieuws van de Huffington Post, Bored Panda.
Een positiever beeld van jezelf krijgen, je zekerder voelen of je emotioneel stabieler voelen begint met jezelf te voeden met positiviteit, op welke manier dan ook!
Wil je een positieve boost geven aan je leven, dan is een anti-stress behandeling vast iets voor jou! Anderhalf uur onverdeelde aandacht, en je komt weer als herboren van mijn behandelbank af. Tot ziens in mijn praktijk!