fbpx
Wat is Cranio Sacraal therapie? - De Brug - Cranio Sacraal Therapie
15633
page-template-default,page,page-id-15633,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Wat is Cranio Sacraal Therapie

_DSC2361_01

Het uitgangspunt bij de Cranio-Sacraal therapie is dat het lichaam een eenheid vormt en een zelfgenezend vermogen heeft. Door ziekte, stress, een ongeluk of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen verzwakt zijn. Het lichaam heeft dan hulp nodig om van de klachten af te komen. Cranio-Sacraal therapie helpt dan om het zelfgenezend vermogen weer in gang te zetten.

 

Het is ontstaan vanuit de osteopathie, die ervan uitgaat dat alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden zijn. Beperkingen hierbij, zoals teveel trek van het bindweefsel, kunnen klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam.

 

Als een elastisch web verbindt het bindweefsel organen, weefsels en botten met elkaar. Dit geeft stevigheid aan het lichaam, maar ook beweeglijkheid. Elke zenuw, elke spier, elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen keurig op z’n plaats en verbindt ze met elkaar. Dit bindweefsel is ook de drager van het Cranio Sacraal ritme . Belangrijk is dat het bindweefsel kan meebewegen en ‘verglijden’ tijdens al onze bewegingen, zoals lopen, sporten, werken en zelfs ademen.

 

Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.

 

Cranio Sacraal therapie is een van de weinige therapieën die klachten behandelt door het bindweefsel te onderzoeken. Ons bindweefsel blijkt namelijk in staat fysiek en/of mentale spanningen op te slaan. Het wordt daarom ook wel bindweefsel therapie genoemd.

 

Betekenis Cranio Sacraal

Cranio betekent schedel, sacrum betekent heiligbeen. Cranio-Sacraal therapie omvat dus het hele systeem tussen schedel en heiligbeen, hersenvocht en ruggenmerg. Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit membranen (de hersenvliezen) en uit hersenruggenmergvloeistof, die de hersenen met het ruggenmerg omgeven en beschermen.

 

Er bestaat naast het hart- en een ademritme ook een Cranio-Sacraal ritme . Dit ritme geeft een Cranio-Sacraal therapeut informatie over het functioneren van het Cranio-Sacraal systeem. Functioneert dit systeem goed, dan heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen. Een verstoring van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen en het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centraal zenuwstelsel.

 

Dit kan bij baby’s en volwassenen tot veel klachten leiden; pijn, beweging- en coördinatieproblemen, orgaanklachten, gedrag- en gevoelsstoornissen. Het doel van deze therapie is verstoringen van het natuurlijke bewegingsritme van alle bindweefselvliezen te herstellen, zodat het hele systeem weer in balans komt.

 

 

Wat is het Cranio Sacraal ritme?

Het Cranio Sacraal Ritme wordt ook wel de ademhaling van de hersenen genoemd. Het is de beweging van het uitzetten en het inkrimpen van het Cranium (de Latijnse naam voor Schedel) en het Sacrum (het heiligbeen).

 

Dit uitzetten en inkrimpen van de schedelbotten en het heiligbeen wordt veroorzaakt door de aanmaak en opname van de hersen- en ruggenmerg vloeistof dat in de hersenen wordt gemaakt. Dit stroomt dan via de hersenen door het ruggenmerg naar ons heiligbeen en weer terug.

 

Dr. John Upledger heeft in zijn studie Osteopathie ontdekt, dat er beweging bestond in de hersenen. Dit was in die tijd niet bekend. Hij assisteerde bij een operatie aan de hersenen, met de bedoeling de hersenen stil te houden, zodat de chirurg goed kon opereren. Hij kon deze beweging niet stoppen en ontdekte zo het Cranio Sacraal Ritme. Dit is hij toen verder gaan ontrafelen en is zo de grondlegger geworden voor de Cranio Sacraal Therapie.

 

 

Hoe herstelt het Cranio Sacraal ritme?

Wanneer je niet meer lekker in je vel zit, of emotionele klachten hebt waar je geen vat op hebt, dan raak je uit balans. Het Cranio Sacraal systeem is dan waarschijnlijk ook uit balans: wat ik dan merk is dat de kracht van het Cranio Sacraal ritme is afgenomen, de uitslag bij de voeten minder is dan normaal zou kunnen, of dat er geen symmetrie meer is.

 

Na een behandeling is er vaak een enorme verbetering opgetreden in het Ritme. Wanneer er dus teveel spanning in ons lichaam ontstaat, raakt de subtiele balans van het lichaam verstoord en is dat te voelen in het Cranio Sacraal Ritme. Bewust of onbewust is dan de spanning van ons innerlijk systeem zo groot geworden, dat ons lichaam dat niet zelf meer kan herstellen. Wat dan nodig is, is de ontspanning van het bindweefsel, zodat het eigen zelfherstellend vermogen van het lichaam weer “aan” staat.

 

Dit subtiele ritme kan je over het hele lichaam voelen, maar het duidelijkst voel ik het bij de voeten, het hoofd en de oren. Ik begin ook meestal met het voelen van de voeten, om zo een duidelijk beeld te krijgen van het ritme en de eventuele verstoring.

 

Ik onderzoek dan hoe het met de kracht, de diepte, de symmetrie of de kwaliteit is en waar er zich een blokkade bevindt. Door subtiele handgrepen toe te passen op de plaats van de blokkades, kunnen deze oplossen. Dit ondersteun ik ook verbaal. Zodat wanneer er onverwerkte ladingen naar boven komen, deze kunnen oplossen, er inzicht kan ontstaan en oude patronen losgelaten kunnen worden.