fbpx
Cranio Sacraal therapie en stress - De Brug - Cranio Sacraal Therapie
15648
page-template-default,page,page-id-15648,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Cranio Sacraal therapie en stress

DSC03881

 

Onze moderne tijd is enorm veeleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veel te maken met stress. De hersenen worden in deze tijd overspoeld door informatie en gaan daardoor minder goed functioneren. Stress is een langzame sloper; je hebt niet door dat je last hebt van stress totdat je een aantal onvoorspelbare klachten krijgt, zoals: concentratieproblemen, angst- en paniekklachten, geheugenverlies, stemmingswisselingen, nergens zin in, neiging tot verslaving en een opgejaagd gevoel.

 

Ook op het fysieke vlak kunnen er symptomen optreden, zoals; vermoeidheid, slapeloosheid, pijn in de spieren, nek- en schouderpijn, buikpijn, hoofdpijn, beperkt zicht, oorsuizen (tinnitus), trillende handen en oogleden, hoge bloeddruk en/of een snelle ademhalling. Vaak wordt je door de huisarts kalmerings tabletten gegeven. Dit kan tijdelijk opluchting geven, maar nemen de oorzaak niet weg.

 

In onze tijd worden stressfactoren, zoals ergernis, frustratie, angst en tijdsdruk maar zelden opgeheven door lichamelijke activiteit. Meestal wordt de stress alleen maar heviger, waardoor het lichaam in een chronische staat van paraatheid verkeert. Wanneer je stress ervaart en je zou meteen gaan bewegen of lichamelijke arbeid verrichten, zou het lichaam hier veel minder schade van ondervinden. Dit mechanisme zie je bij dieren in de natuur; wanneer een hert een roofdier ontdekt en daarna meteen gaat rennen, rent ze haar angst en stress uit haar lichaam en kan dan daarna weer rustig doorgaan met grazen. Nu is het in onze tijd ondoenlijk wanneer we na een ruzie met onze baas even een rondje gaan rennen, maar het zou heel wat beter zijn voor ons lichaam!

 

Veel stress, angst en agressie wordt zo in onze cellen opgeslagen. Wanneer we dit niet op een gezonde manier leren afvoeren, gaat het tegen ons werken en ondervindt ons lichaam hiervan schade.

 

Met Cranio Sacraal therapie kan er een omkering plaatsvinden: de parasympathicus wordt weer “aangezet” en het lichaam kan het teveel aan stress afvoeren. Een diepe ontspanning is een weldaad voor het lichaam en zet het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer “aan”.

en deze

Wat doet stress in je lichaam?

We hebben in ons lichaam twee zenuwstelsels;

 

  1. Het centrale zenuwstelsel dat onder invloed van onze wil staat. Hiermee kan je bijvoorbeeld je spieren aanspannen en bewegen.
  2. Het autonome zenuwstelsel dat niet onder invloed van onze wil staat. Dit regelt namelijk automatisch onze ademhaling, onze hartslag, de spijsvertering, de bloeddruk en de stofwisseling. Over deze functies hoef je niet na te denken. En dat is maar goed ook, anders hadden we nergens anders meer tijd voor!

 

Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit twee regelsystemen met elk een tegengestelde werking:

 

De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. Het is de stand van je lichaam waarin je actie onderneemt, waarin je werkt, sport en actief bent. Hierbij komt adrenaline vrij. In deze fase stijgt je bloeddruk, je hartslag en ademsnelheid. Je lichaam gebruikt hier energie.

 

De parasympathicus (het rempedaal van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en zorgt ervoor dat je lichaam weer op adem kan komen. Het is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, je bloeddruk en krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van je lichaam zorgt dus voor regeneratie, voor herstel en lichamelijke ontspanning. Het sleutelwoord hierbij is dus: herstel.

 

Bij een gezond dagpatroon is er een balans tussen de actie- en herstelfase. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Dit ziet er dan evenwichtig uit en dan zijn de twee systemen met elkaar in evenwicht.

 

Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te lang en te vaak wordt ingeschakeld en dat deze overuren maakt. Tegelijkertijd is dan de parasympathicus uitgeschakeld en kan het lichaam niet in de herstelfase komen. Door deze disbalans wordt je lichaam overbelast en ontstaan er stress klachten. Wanneer dit heel lang duurt, ontstaat er chronische stress. De noodzakelijke regeneratie en ontspanning van het lichaam vindt dan niet plaats.